Weblap készítés

Honlapkészítés WordPress rendszerben, keresőoptimalizálás, jelenlét a közösségi médiában

Weblap készítés - Honlapkészítés WordPress rendszerben, keresőoptimalizálás, jelenlét a közösségi médiában

Honlapkészítés önállóan

Ha Ön nem kíván idegenekkel tárgyalni, azoknak fizetni a honlapért, akkor bizony egyedül kell elkészítenie.

Amennyiben rendelkezik a honlapkészítéshez szükséges tudással, akkor ennél tovább nem is kell olvasnia ezt az oldalt.

Ha szeretné honlapját egyedül elkészíteni, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, és hogyan folytassa, akkor Ön mellett állunk, és segítünk.

Alapvetően kétféle honlap létezik.

Az egyiket szokták statikus honlapnak nevezni. Ez azt jelenti, hogy minden egyes oldalát elkészítették, és feltették a tárhelyre. A tartalma akkor változik, amikor tulajdonosa megváltoztatja. Ezek azok az oldalak, amiket HTML nyelven írt honlapnak is neveznek.

A HTML egy leíró nyelv, lehetővé teszi, hogy a honlapokat szövegesen tárolják, így azok kis méretű fájlokban vannak. A képeket nem magukon az oldalakon mentik el, hanem egy külön, erre a célra szolgáló könyvtárban helyezik el, a honlapon pedig egy leírás van arról, melyik fájlt, honnan kell elővenni. Az oldalakat a böngésző programok tudják megjeleníteni honlap formátumban. Ha az ilyen oldalakat megnézi például a jegyzettömbben, akkor csupa szöveget fog látni.

A honlapok másik részét dinamikus honlapnak nevezik, ez azt jelenti, hogy a tartalom szöveges része adatbázisban van elhelyezve. Az oldalak csak a vázat, a keretet írják le. Amikor meg akarjuk nézni a honlapot, a tartalmat az adatbáziból "szedi" elő a honlap.

Ezek egyszerű, és remélem érthető magyarázatok voltak a kétféle honlaptípusra.

A kétféle típus különbözőképpen készíthető, javítható, alakítható.

Mindkét esetben vannak sablonok, amelyek nagyban megkönnyítik és meggyorsítják a honlapkészítést.

A sablonok kérdését nem boncolgatom itt tovább, de erről a kérdésről is sokat lehet írni.

A HTML honlapot régebben szinte kizárólag a Notepad (Jegyzettömb) segítségével szerkesztették. Ismerni kell a különböző utasításokat, ha így akarunk honlapot készíteni. Javítani egy-egy szót ma is így a legkönnyebb.

Ma már szerkesztő programok sokasága áll rendelkezésre. Ezekben sokszor úgy dolgozhatunk, mintha egy szövegszerkesztőben készülne a munka. Ennél jobb, ha nem a vizuális szerkesztőt használjuk, hanem kódokkal dolgozunk, és megnézzük egy-egy művelet után, mit is csináltunk. A kódokkal való munkát is segítik ezek a szoftverek.

Ha az említett sablonokkal készítjük a honlapot, akkor készen kapunk egy vázat, amit nekünk kell megtölteni tartalommal. Bizonyos dolgokat át kell írni, mert például a sablonban angolul szerepelnek a feliratok a menügombokon, vagy szeretnénk más színt használni. A munka dandárja mindenesetre készen van, a tartalomra koncentrálhatunk.

Ha "igazi" Wordszerű élményt akarunk kapni honlapkészítéskor, akkor mi a WordPress rendszert ajánljuk. Aránylag könnyű megtanulni a kezelését, és rengeteg kiegészítő elemet, sablont lehet hozzá ingyen beszerezni.

Mindkét esetben segíteni tudjuk az önálló munkára vágyót abban, hogy könnyebben, gyorsabban készíthesse el honlapját, és a munka elején ne csak a kudarcokkal kelljen szembenéznie.

 Érdeklődését, kérdéseit várjuk a studio@web-lap-keszites.net e-mail címen.